Co zjeść na Korfu? Kuchnia i ciekawe dania

Kuchnia Korfu, co zjeść?

Kuchnia Korfu to nie tylko charakterystyczne potrawy kojarzące się z Grecją, jak mousaka, souvlaki czy tzatziki, chociaż będąc na wyspie oczywiście można ich spróbować. Przede wszystkim jednak polecamy skosztować miejscowych dań i napojów, jakich próżno szukać w innych rejonach kraju. Tradycyjne dania Korfu to nierzadko wynik wpływów włoskich lub brytyjskich wynikających z historii wyspy. Jeśli nie wiesz co zjeść na Korfu, poniższy tekst pomoże Ci dokonać wyboru.

Najsmaczniejsze dania na Korfu, jakie mieliśmy okazję próbować to:

Sofrito – kotlet wołowy w sosie z białego wina, czosnku i pietruszki. Do tego dania podaje się ryż, a mięciutkie mięso wręcz rozpływa się w ustach.

Pastisada – tradycyjne danie Korfu serwowane często w święta i na wyjątkowe okazje. Jest to pokrojona na kawałki wołowina w mocno pomidorowym sosie z cynamonem, którą podaje się z makaronem.

Bourdeto – tym razem ryba zamiast wołowiny, ale również podawana w sosie pomidorowym. Danie jest pikantne i dodaje się do niego sporo czerwonej papryki. Nam smakowało!

Tsigarelli – na Korfu rośnie wiele ziół, stąd też często wykorzystywane są one w miejscowej kuchni. Tsigarelli to nic innego jak dziki szpinak, liście mniszka lekarskiego, szczaw i niektóre rodzaje traw gotowane z cebulą, czosnkiem, sproszkowaną czerwoną papryką i oliwą. Danie jest pikantne i z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom.

Deser z kumkwatu – kumkwat to pochodzący z Chin owoc cytrusowy, który przywieźli na Korfu Brytyjczycy. Ponieważ nie rośnie on niegdzie indziej w Europie, z całą pewnością wpisuje się w tradycyjną kuchnię Korfu. Warto spróbować wykonanych z niego lodów, ciasta z dodatkiem konfitury z kumkwatu lub owoców kandyzowanych.

Likier z kumkwatu – wersja bezbarwna jest delikatniejsza i słodkawa, zaś pomarańczowa ma bardziej intensywny i gorzkawy smak. Jako pamiątkę z wyspy zabraliśmy obie odmiany likieru.

You might also like

No Comments

    Leave a Reply